maj 18 2009

Zdrowe jabłka


Komentarze: 1

W jabłku znajdują się witaminy, minerały i pektyny. Najwięcej pektyn zawartych jest w skórce i gnieździe nasiennym, który najczęściej wyrzucamy. Pektyny oczyszczają organizm z substancji trujących, a podczas trawienia wiążą niektóre metale ciężkie w nierozpuszczalne sole, które są wydalane z organizmu. Zatem palacze i osoby z dużych miast powinny jeść jak najwięcej jabłek. Poza tym pektyny regulują florę bakteryjną, wymiatają resztki pokarmów (działają jak miotła), neutralizują substancje toksyczne. Pektyny zmniejszają wchłanianie cholesterolu i dzięki temu chronią nas przed miażdżycą i zawałem. Regulują perystaltykę jelit i działają przeciw zaparciom.

Takie właściwości mają tylko pektyny surowe. Jabłka swój smak zawdzięczają zawartości kwasów - jabłkowego i cytrynowego - a także dobrze przyswajalnym cukrom.

buy paper
07 września 2011, 09:52
They are very useful for your health. You should eat them.

Dodaj komentarz